Obrada metala sečenje

Obrada metala – vrste obrade metala i potrebni alati

Obrada metala je proces koji se odnosi na promenu oblika, dimenzija ili određenih svojstava metala radi njegovog prilagođavanja daljoj obradi i upotrebi. Metali se danas koriste u mnogim industrijama, pa je njihova namena veoma široka i raznovrsna, dok proizvodnja u mnogim oblastima zavisi od ovog materijala.

Sve procese obrade kojih ima zaista puno možemo podeliti na dve osnovne grupe:

  • ručna i;
  • mašinska obrada metala.

Ručna i mašinska obrada metala osnovni su principi obrade, ali kroz detaljniju analizu dolazimo do još preciznije podele na vrste obrade metala kojima ćemo se baviti u nastavku.

Saznajte koje sve vrste obrade metala postoje, kao i koja je njihova namena.

Podela i vrste obrade metala – kako ih razlikovati?

Mogućnosti obrade metala su zaista velike, s obzirom da se ovi materijali naširoko koriste u mnogim industrijama, radi postizanja većeg stepena kvaliteta i čvrstine.

Veliki broj alata za obradu metala možete pronaći kod nas i kupovinu obaviti veoma lako i jednostavno u prodavnici alata Mixal.

Onima koji nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima i vrstama mašinske obrade i obrade pomoću alata, značiće naš kratak vodič kroz vrste obrade koji smo pripremili u nastavku.

Obrada metala u izvornom obliku – livenje metala

Mašinska obrada u izvornom obliku podrazumeva određeni vid transformacije bezobličnog stanja metala u obliku rude, otpadnog metala ili stugotine koji se oblikuje i nastaje telo određenog oblika.

Livenje metala je najčešći vid transformacije ovog tipa i predstavlja proces topljenja metala kroz mašinsku obradu i njegovog prebacivanja u kalupe određenog oblika.

Jedna od industrija gde se livenje metala najviše primenjuje jeste automobilska, ali je primetno i u mašinogradnji, građevinarstvu, brodogradnji itd. U zavisnosti od dimenzija kalupa moguće je dobiti odlivak tačno određenih dimenzija pogodan za dalju upotrebu.

Obrada bez odvajanje čestica

Obrada metala koja podrazumeva da neće doći do odvajanja čestica odnosi se na preradu metala određenog oblika u neki drugi oblik novih dimenzija ili svojstava.

Ključno je da ne dođe do promene zapremine kompletne mase!

Najčešći oblik obrade materijala pri čemu će se sačuvati dimenzije jeste plastična obrada, pri čemu se podrazumevaju procesi kovanja, valjanja, savijanje limova i cevi, sabijanje, presovanje itd.

Valjanje metala je najčešće od svih, gde se podrazumeva mašinska obrada kroz promenu oblika i poboljšavanje mehaničkih svojstava radi većeg kvaliteta.

Kovanje metala je takođe proces promene oblika metala, ali uz udarce čekića, koji može biti u toplom ili hladnom stanju ili procesom mašinskog kovanja, koje je modernijeg karaktera i obavlja se uz pomoć mašine za obradu metala.

Obrada metala – vrste obrade metala i potrebni alati

Obrada metala uz gubitak zapremine materijala

Za razliku od suprotne tehnike pri kojoj materijal obrade ne gubi na zapremini, ovde je situacija drugačija.

Kao i kod većine drugih vrsta obrade, alat za obradu metala koristi se i u ovom slučaju u procesima kao što su mašinska obrada metala i ručna obrada.

Ovde se podrazumevaju procesi kao što su struganje, glodanje, poliranje, bušenje itd. Ukoliko su vam potrebni kvalitetni alati za ove procese, pogledajte našo ponudu alata i opreme odličnih performansi:

Jedan od najčešćih procesa tokom obrade ovih čvrstih materijala jeste upravo sečenje materijala koje se obavlja pomoću veoma moćnih i istovremeno preciznih mašina – plazme za sečenje metalanapredna mašina za sečenje metala. Neretko se koristi i ger za metal visokih performansi!

Ručna obrada materijala ovog tipa je znatno sporija i pogodna je isključivo za predmete manjih dimenzija kada vam je potrebno struganje, poliranje ili nešto treće. Za veće površine i predmete je potrebno više preciznosti i najbolje je odabrati konkretne mašine i alat za obradu metala.

Obrada spajanjem materijala – spajanje metala

U mnogim industrijama se spajanje metala podrazumeva kao osnovna aktivnost u svakodnevnom radu, pri čemu se izdvajaju procesi zavarivanja, lepljenja, lemljenja, spajanje vijcima.

Zavarivanje i lemljenje metala su procesi koji se najčešće odvijaju i odnose se na rad na visokoj temperaturi, koja utiče na topljenje materijala i stvara masu za spajanje više odvojenih delova.

U ovom pogledu se u našem asortimanu izdvajaju elementi kao što su:

Zaštita metala kroz površinsku obradu

Metal kao materijal posle određenog vremena gubi površinski sjaj i kvalitet, pa je potrebno dodatno zaštititi ga. Nanošenje određenih materija igru glavnu ulogu prilikom zaštite.

Spoljašnji faktori poput vetra, kiše, mraza, sunca, habanja i ostalog utiču na umanjivanje kvaliteta metalne površine. Korozija je trošenje metala koje nastaje usled hemijskog uticaja spoljnih faktora.

Veliki je broj oblika korozije u odnosu na to kakav je tip metala, kao i količina i učestalost delovanja sredine u kojoj se nalazi.

Usled ovih uticaja menja se boja i čvrstina delova ili cele površine!

Zaštita proitv korozije podrazumeva korišćenje:

  • premaza i prevlaka;
  • anodnu ili katodnu zaštitu, kao i;
  • zaštitu inhibitorima.

Obrada metala – vrste obrade metala i potrebni alati

Promena svojstava metalnih predmeta

Metal je moguće obrađivati i promenom njegove strukture i svojstava, kroz toplotnu obradu, kaljenje, cementiranje. Najčešći oblik promene svojstava jeste mašinska obrada i odnosi se na promenu temperature, pri čemu dolazi do promene mikrostrukture.

Razlozi za ovakav tip obrade metala jesu: povećanje žilavosti, očvršćivanje, mogućnosti preoblikovanja, priprema za obradu razanjem itd.

Promena svojstava metala kroz mašinsku obradu obavlja se:

  • pre deformacije ili preoblikovanja metala radi mekšanja;
  • posle oblikovanja i;
  • završno radi postizanja čvrstine.

Nadamo se da ste uživali u čitanju teksta i dobili dovoljno korisnih informacija uz koje će u budućnosti proizvodnja i rad sa metalom biti mnogo jednostavniji. Pogledajte i naš kompletan Mixal asortiman proizvoda i obogatite svoj kućni ili majstorski alat u samo nekoliko koraka.

U našoj online prodavnici mogu se pronaći alati za zavarivanje i oprema za varenje i mnoge druge kvalitetne mašine i alati za obradu metala. Takođe nas možete posetiti na dobro poznatoj adresi u Gandijevoj 3, na Novom Beogradu i na licu mesta se uveriti u kvalitet artikala iz ponude.