Materijal za kuhinju – Kako izabrati najbolji materijal za izradu kuhinje?

Materijal za kuhinju – Kako izabrati najbolji materijal za izradu kuhinje?

Kako sam napraviti kuhinju po meri?

Želeli biste da osmislite i sastavite sopstvenu kuhinju, ali ne znate odakle da počnete i koji materijal za kuhinju je najbolja opcija?

Na pravom ste mestu!

U ovom tekstu saznaćete koji su najbolji materijali za kuhinju i kako da je najlakše sastavite na osnovu svojih potreba i mogućnosti, a uređenje doma postaće vam uživanje.

Prve pripreme za izradu kuhinje

Uređenje doma komplikovan je zadatak, a ponekad i stresan ukoliko mu se ne pristupi dovoljno ozbiljno. To važi za sve prostorije u domu, uključujući i kuhinju.

Mnogi beže od samostalnog pravljenja kuhinje po meri misleći da je to preveliki izazov za njih ili da nisu dovoljno stručni. Nisu sigurni koji materijal za kuhinju izabrati ni da li će moći da ga bez poteškoća sastave.

Istina je da svako može da nauči kako sam napraviti kuhinju po meri. Uz pomoć kvalitetnih električnih alata, nakon što se upoznate svojstva materijala moćićete i sami da sastavite kuhinju kao iz salona nameštaja.

Ono što je potrebno je da, imajući u vidu položaj i njene dimenzije, shvatite kako biste želeli da kuhinja izgleda kada bude završena. Postoji mnogo stilova uređenja kuhinje koji su popularni poslednjih godina: ruralna kuhinja, minimalistička kuhinja, kuhinjsko ostrvo, retro kuhinja ili kuhinja od hrastovine. Potražite inspiraciju na internetu pre nego što počnete da tražite materijal za kuhinju.

Još jedna veoma važna stvar koju treba uraditi pre nego što se bacite u potragu za materijalom jeste utvrđivanje pozicija svih strujnih i vodoinstalacija. Na taj način ćete precizno znati gde šta od kuhinjskih elemenata i uređaja može stajati bez dodatnih intervencija (na primer u vidu postavljanja novih utičnica).

Ukoliko planirate da postavljate ugradnu tehniku, poput ugradne rerne, šporeta ili ploče u svoju kuhinju, svaki kuhinjski aparat mora da poseduje uputstvo za ugradnju na osnovu kojeg ćete posle nabaviti pločasti materijal od kog ćete uskoro saznati kako napraviti kuhinju i u koji ćete ugraditi tehniku.

Materijal za kuhinju – Kako izabrati najbolji materijal za izradu kuhinje?

Najbolji materijal za kuhinju – širok izbor za različite potrebe

Materijali za kuhinju koje ćete odabrati veoma su značajni i treba birati izdržljivije, predviđene da dugo traju i otporne na vodu jer se u kuhinji sve veoma lako može pokvasiti. Poslednje što želite je da morate menjati korpus sudopere na svakih godinu dana jer su materijali koje ste odabrali bili lošeg kvaliteta i nisu izdržali kvašenje.

Za korpuse kuhinje najčešće se koristi iverica, a za frontove iverica, medijapan i furnirani medijapan. Iverica je povoljnija, ali medijapan je kao materijal što se tiče kvaliteta, izgleda i mogućnosti obrade neprevaziđen.

Ipak, u poslednje vreme mnogi proizvođači iverice pokušavaju da je naprave što verodostojnijom kako bi ličila na furnirani medijapan, a čak i na pravo drvo.

Kako napraviti kuhinju sa ograničenim budžetom?

Jednostavno, ako želite povoljniju, a lepu kuhinju možete izabrati neki od novih dezena iverice koji podsećaju na furnir. Izbor boja i dezena je raznovrstan. Cena kuhinje po meri najviše zavisi od materijala koje odaberete i okova koji se implementiraju u kuhinju.

Svaki materijal za kuhinju je dobar, ali im se mogućnosti obrade i izgleda razlikuju. Neki zahtevaju precizniju obradu, a neki manje. Na kraju dana najbitnije je kakav materijal vi želite.

Materijal za kuhinju – Kako izabrati najbolji materijal za izradu kuhinje?

Kako napraviti kuhinju?

Montaža kuhinje se nekad može završiti u jednom danu, ali mogu se desiti i nepredviđene situacije kada je potrebno dodatno skraćivanje i onda može trajati i nekoliko dana. Sve zavisi od uslova u prostoru i veličine intervencije.

Jednako je važno da alati koje ćete koristiti budu pouzdani, kao što je bitno da su materijali za kuhinju dobrog kvaliteta. Pogledajte ponudu u našoj Mixal online prodavnici alata koji vas nikada neće izneveriti, a biće vam potrebni kroz čitav proces pravljenja kuhinje. Ovo su neki od traženih alata za obradu drveta, koji mogu poslužiti i prilikom pripreme materijala za kuhinju i finalnih radova:

Takođe treba da imate pri ruci vijke, okove i naravno, osnovu – pločasti materijal za kuhinju (ivericu ili furnirani medijapan) od kog ćete sastaviti svoju novu kuhinju.

Prvi korak je da pažljivo obeležite dimenzije koje su vam potrebne (najbolje drvenom olovkom ili markerom), a zatim isečete kutije i frontove koji će činiti delove vašeg budućeg kuhinjskog nameštaja. Uz pomoć brusilice ćete najlakše izbrusiti i iseći površine svog budućeg kuhinjskog elementa, a za najprecizniju obradu ivica tu je rende za drvo.

Imajte u vidu da prilikom sečenja po meri, na osnovu mera iz crteža potrebnih za krojenje treba da osnovnu meru umanjite za 2mm. To je potrebno jer će pločasti materijali dobiće traku širine 2mm koja će ići duž ivica svakog elementa. Ta traka zove se kant-traka.

Sledeći korak koji treba uraditi pre montaže jeste bušenje rupa za montažu šarki na materijalu za kuhinju na vratima. Ovo vam neće oduzeti mnogo vremena i lako ćete obaviti posao pomoću kvalitetne električne ili aku bušilice. Još jedan koristan alat koji se koristi za obradu ivica, ali i za precizno i lako pravljenje žlebova i ureza, jeste glodalica za drvo.

Prilikom montaže kutija trebalo bi da pokušate jednom rukom da držite uglove spojeva (stranica+plafon/dno), dok drugom rukom zavijate vijke pomoću akumulatorske ili električne bušilice. Ukoliko niste uvežbani, savetujemo da koristite ugaone stezače koji će vam olakšati posao.

Nosače polica i poleđine ćete učvrstiti ekserima uz pomoć čekića. A montaža vrata ne bi trebalo da bude prekomplikovana jer šarke imaju izvesnu mogućnost štelovanja tokom montaže radi lepšeg naleganja. Kutije fioka kuhinjskih elemenata koji ih poseduju rasporedite u ravnomernim razmacima celom visinom elementa, a zatim montirajte čela fioka.

Uz malu asistenciju i podršku jednog ili dva pomoćnika svako ko je ikad rukovao bušilicom ili testerom moćiće uspešno da sastavi svoju kuhinju. Sve što vam je potrebno su materijali u željenim dezenima i bojama, alat i malo spretnosti i strpljenja.

Srećno!