šarena lopta u bazenu

Održavanje bazena – Čišćenje bazena i drugi korisni saveti

Ukoliko imate svoj bazen, sigurno su čišćenje i održavanje bazena jedina stvar u kojoj ne uživate u vezi sa njegovim posedovanjem. 

Idealan za hlađenje tokom vrelih letnjih dana, bazen pruža savršen ambijent i dodatak bašti ili dvorištu za potpuno letnje uživanje. Mixal tim je uvideo veliko interesovanje za bazene kod kupaca i učinio ih lako dostupnim svima. 

Bazeni za dvorište iz našeg asortimana idealni su za sve koji žele da obogate svoj eksterijer daškom tropske atmosfere. Intex bazeni odgovoriće na sve vaše potrebe kada je u pitanju letnje rashlađivanje i uživanje u sopstvenom dvorištu.

Nakon što odaberete adekavatan bazen željene zapremine, ostaje samo da se informišete o tome kako da bazen postavite u dvorište, a zatim ga održavate na pravilan način. Sa svim trikovima i metodama o tome kako se održava i čisti bazen na pravilan način, upoznajemo vas u nastavku teksta.

Čišćenje bazena – najvažniji deo održavanja

Važno zbog higijene, koliko i dugovočenosti bazena, pa i njegovog izgleda – čišćenje je definitivno najvažniji segment održavanja bazena. Verovatno vam je prva asocijacija na nečistoće u bazenu voda koja je u njemu, ali treba misliti i na sam okvir bazena – njegovo dno, strane, površinu koja ga okružuje. 

Evo nekoliko koraka koje treba preduzimati ukoliko želite da bazen učinite što čistijim i blistavijim.

#1 Mrežom čistite nečistoće sa površine bazena svakog dana

Ukoliko bazen ne praznite, već ga tokom vrelih letnjih dana održavate punim – morate se svakodnevno brinuti o njegovoj čistoći, naročito vode. Za površinsko čišćenje lišća i drugih nečistoća koje vetar donosi u bazen iz okoline, najbolje je koristiti mrežu postavljenu na štap, a namenjenu upravo čišćenju bazena.

Dovoljno je da barem jednom dnevno, najbolje ujutru, ovom mrežom pređete po površini bazena i na taj način pročistite vodu. Ovo je istovremeno i najjednostavniji način za čišćenje vode u bazenu.

#2 Filterska pumpa za uvek čistu vodu u bazenu

 U našem asortimanu lako ćete pronaći bazen sa pumpom sa filterom. Međutim peščanu ili filtersku pumpu lako možete dokupiti i uključiti u bilo koji bazen. Osim toga, u našem asortimanu lako ćete pronaći i zamenske filtere za pumpe, pošto ih morate menjati nakon određenog perioda.

Peščane pumpe za bazene su jedan od najpopularnijih načina za održavanje vode u bazenu u što čistijem stanju. Ove pumpe funkcionišu na sistemu filtriranja vode, koji je poznat kao vrlo efikasan za pročišćavanje vode. 

Kako funkcioniše? 

Vrlo jednostavno. 

Voda kroz pumpu ulazi, a potom se vraća u bazen isfiltrirana i čista. 

Pumpa je zbog lakoće i učinkovitosti odličan način da uštedite kupujući. Naime, predstavlja sjajnu investiciju, kojom ćete uštedeti na profesionalnom čišćenju bazena, očuvati njegovu higijenu, a posledično – i dugovečnost bazena, kao i svoje i zdravlje svih koji će se u bazenu kupati. Filtere za bazen takođe možete poručiti online.

prikaz čiste vode u bazenu

#3 Čišćenje dna bazena za besprekorno održavan bazen

Kod dubokih bazena naročito je teško dobreti do dna i čistiti ga dok je napunjen. Zato je važno nabaviti opremu predviđenu upravo za ovu svrhu. Najbolje se pokazao usisivač za čišćenje dna bazena, koji svojim izgledom zapravo podseća na običan štapni usisivač.

Praktičan za upotrebu, ovaj usisivač bukvalno će pokupiti svaku mrvicu sa dna bazena i tako ga učiniti potpuno čistim. Za što efikasniju upotrebu, važno je da radi na baterije, jer akumulator omogućava da bazenu priđete sa svih strana, bez potrebe za utikačem. Ovaj artikal, u svom najkvalitetnijem ruhu, trakođe ćete lako pronaći u našoj ponudi opreme za bazene.  

#4 Plutajući hlor – odličan način za čišćenje malih bazena

Gradski bazeni, kao i svi veliki bazeni, obavezno se održavaju čistim i pomoću hemikalija, a ne samo fizičkim tretmanom. Preciznije – pomoću hlora, najučinkovitijeg hemijskog tretmana. Nešto ređe koriste se i UV lampe, kao i sistemi na bazi elektrolize. Ovi tretmani uništavaju mikroorganizme i održavaju vodu bakteriološki ispravnom.

Dok se za velike bazena koriste velike količine hlora, a pošto usled visokih temperatura on često isparava – tokom najvrelijih dana podrazumeva se i veća količina hemikalija. 

Za vaš, dvorišni bazen najbolje je da koristite organski hlor u granulama ili tabletama. Procena količine hlora prema zapremini bazena je 0,3-0,6ml/l. Dakle, ako je vaš bazen veći – potrebno je i više hlora, a ako je manji, slobodno možete upotrebiti i manju količinu hemije zarad dezinfekcije vode. 

Plutajući hlor je najpraktičniji izbor za male privatne bazene. Potrebno je samo da nabavite tablete hlora i plutajući dozator iz Mixal asortimana i bićete sigurni u besprekornu čistoću svog dvorišnog bazena. Savetujemo da se na tabletama koje kupite informišete o tome koliko je često potrebno menjati ih. Takođe, vodite računa da tableta odgovara veličini dozatora koji odaberete.

Kako izbeći probleme sa vodom uz dobro održavanje bazena? 

Iako uz praćenje saveta o čišćenju iz prethodnih pasusa mogućnost da imate određene probleme sa vodom redukujete na apsolutni minimum – na žalost, i dalje postoji mogućnost da se dogode, posebno ukoliko ove savete ne primenjujete na najpravilniji način.

Optimalni nivo pH vrednosti ključan za održavanje bazena

Ako voda, na primer, postane mutna ili zelena – ovo može da znači da su alge počele da rastu i šire se po vodi. Najčešći uzrok je neispravan pH balans

Podsetimo se pH vrednosti:

  • 1 – potpuno kisela
  • 7 – neutralna
  • 14 – potpuno bazna

Najoptimalnija pH vrednost vode u bazenima je između 7,2 – 7,8.

Niža vrednost može uzrokovati iritaciju očiju i sluznice, pa čak i oštetiti bazensko korito ili određene delove bazena. S druge strane, viša vrednost može doprineti taloženju kreča, oblačnosti vode i izazvati različite iritacije kože. Takođe, korisno je znati da što je pH vrednost viša, to je hloru više vremena potrebno da ubije mikroorganizme u vodi.

Merenje pH vrednosti možete vršiti uz pomoć pH sonde.

Merite količnu hlora u bazenu 

Ako imate veliki privatni bazen u kome se kupa dosta ljudi, hlor bi trebalo da koristite redovno i on je ključan za dobro održavan i čist bazen. Ipak, vodite računa o tome da miris hlora ume da zavara!

Dešava se da voda u bazenu postaje nečista i mutna, a da se na njegovim ivicama stvaraju naslage nečistoća, dok istovremeno hlor emituje vrlo intenzivan miris. Ipak, kada izmere količinu hlora u vodi, vide da je ona zapravo dosta niža od od onoga koliko bi trebalo da ga ima. 

U ovim slučajevima, najbolje rešenje je šok tretman hlorom, ali se potrudite da ne preterate. Za šok tretman u bazenu bi trebalo da bude 1,5 ml hlora po litru vode

Kupanje u bazenu nakon šok tretmana moguće je tek nakon 24 časa.

Koristite prekrivač kad god niste u bazenu 

Najbolje je da prekrivače za bazene koristite što češće možete, kako biste vodu u bazenu, a tako i sam bazen, maksimalno zaštitili od spoljnjih uticaja. Kad god znate da bazen neće biti u upotrebi duže od sat vremena – vi ga pokrijte prekrivačem koji će biti najbolji štit njegovog saniteta. Naročito je važno da ga prekrivate tokom noći, kako biste ga ujutru zatekli u što boljem stanju! 

Ukoliko zaista budete pratili ova uputstva o održavanju i čišćenju bazena – sigurni smo da ćete godinama uživati u besprekorno čistom i odlično održavanom bazenu. Iskoristite vrele letnje dane bolje nego ikada do sada i nabavite kvalitetan bazen i opremu za održavanje uz brzu i sigurnu online kupovinu u Mixal internet prodavnici. Za ljubitelje kupovine uživo, tu je naša prodavnica na adresi Gandijeva 3, na Novom Beogradu.