Malčiranje trave – kako pravilno malčirati travnjak?

Malčiranje trave – kako pravilno malčirati travnjak?

Želite da nahranite i osvežite svoj travnjak bez upotrebe veštačkih đubriva?

Malčiranje trave je pravo rešenje za vas!

Svako ko je te sreće da ima veliko dvorište zna da za uredne i atraktivne travnjake kao sa stock fotografija nije dovoljno samo košenje i zalivanje. Travnjaci zahtevaju posebne hranjive materije koje ne moraju nužno biti iz veštačkih đubriva.

Šta je malčiranje trave?

Malčiranje travnjaka je proces hranjenja i održavanja travnjaka pomoću pokošene trave koja je prethodno usitnjena. Pokrivka za travnjake i biljke naziva se malč.

Uz malčiranje trave pružićete kvalitetnu i potpuno prirodnu prihranu svom travnjaku.

Za svako malčiranje zemljišta koristi se malč. Malč je hranjiva materija prirodnog porekla koja pomaže tlu da zadrži vlagu, reguliše njegovu temperaturu, a istovremeno povećava otpornost na sušenje i stvaranje mahovine i korova. Veoma lako se može proizvesti u kućnim uslovima i ne zahteva gotovo nikakvu prethodnu pripremu.

Proces počinje košenjem travnjaka i prikupljanjem pokošene trave. Ukoliko kosilica ne poseduje funkciju sakupljanja trave potrebno je pograbuljati pokošenu travu i ručno je usitniti, a zatim ostaviti da se prosuši barem dva dana.

Tek nakon toga travnjak se može ravnomerno prekriti malčom.

Zašto se za malčiranje travnjaka ne može iskoristiti sveže pokošena trava?

Najpre zato što se ukoliko trava nije dovoljno usitnjena i osušena povećavaju šanse za truljenje i pojavu puževa, koji mogu naružiti izgled vašeg dvorišta i nanetu štetu okolnim biljakama.

Ručno sitnjenje trave može biti naporan posao koji zahteva vreme. Na sreću, danas je dostupno mnogo savremenih kosilica za travu sa funkcijom malčiranja. Ove kosačice osim što sakupe travu, mogu je i usitniti precizno poput blendera. Sve to zahvaljujući posebnoj funkciji malčiranja i svojim jedinstvenim sečivima.

Kosilica

Koje su najbolje kosilice za malčiranje?

Kosilice za malčiranje zemljišta predstavljaju daleko efikasniju investiciju od običnih jer imaju posebnu vrstu noževa i reznu glavu koji precizno usitne pokošenu travu onako kako obična kosilica nije u stanju.

Kosilica za malčiranje seče travu i baca je u gornji deo rezne glave. Ona zatim iznova pada na oštrice kosilice koje je efikasno seckaju na što sitnije komade koje zatim kosačica vraća na travnjak tako što ih ravnomerno raspršuje po površini.

Ceo proces je potpuno automatizovan i malčiranje trave ne zahteva više vremena nego što je potrebno za obično košenje.

Pre nego što kupite kosilicu, trebalo bi razmotriti nekoliko važnih faktora, kako biste znali da li vam posao vrši električna, akumulatorska ili motorna. Kosačica za malčiranje bira se na osnovu veličine travnjaka, krupnoće trave, kao i pokretljivosti. Pogledajte koje kosilice za malčiranje su najbolje za kakve uslove.

 • Električna kosilica je pogodna za manja dvorišta sa ravnim terenom. U svim drugim slučajevima biće vam potreban dugačak produžni kabl koji nije praktičan;
 • Aku kosilice su odlično rešenje za neravne terene, ali kod njih postoji ograničenje u trajanju baterije, te nisu pogodne za košenje veoma velikih travnatih površina;
 • Motorne kosilice su najbolja opcija za malčiranje većih travnjaka jer su najjači tip kosilice. Nisu potrebni električna energija, kablovi niti baterije, a poseduju benzinski motor koji nema ograničenja i uspešno savladava i najgušću travu.

Malčiranje kosilicom – prednosti

Još uvek niste sigurni da li je malčiranje idealno rešenje za vaš travnjak?

Pročitajte koje su glavne prednosti zbog kojih bi se trebalo odlučiti za kupovinu kosilice za malčiranje:

 • Malčiranje zemljišta je manje štetno za eko sistem od upotrebe veštačkih đubriva;
 • Malčiranje doprinosi opštem zdravlju tla, jer sprečava isparavanje preko potrebne vode i održava optimalnu vlažnost;
 • Malčiranje održava tlo hladnim za vreme vrelih meseci, a štiti ga od szmrzavanja u zimskom periodu;
 • Malč se sastoji od oko 85% vode i 5% azotnih materija, što čini dosta hranjivih sastojaka veoma bitnih za vaš travnjak;
 • Malč je pogodan po životnu sredinu – bacanjem trave se olakakšavaju već ionako pretrpane deponije, a nije potrebna ni upotreba plastičnih džakova i kesa za smeće;
 • Štednja vremena je zagarantovana, jer kosilica sa funkcijom malčiranja zahteva isto vremena, kao i prilikom običnog košenja, a osim što se otpad ne baca sa ostalim smećem, ne mora se ni kompostirati;
 • Malčiranje štedi i dosta novca. Trošićete znatno manje (ili ništa) na prihranu zemljišta pomoću veštačkog đubriva.

Malčiranje zemljišta – mane

Kao što vidite, malčiranje zemljišta i travnjaka imaju mnogo prednosti. Ipak, uz mnoštvo prednosti, postoji i nekoliko potencijalnih mana ukoliko se ceo proces ne odradi pažljivo. Saznajte koje su:

 • Predebeo malč izaziva truljenje – ukoliko se trava ne rasporedi ravnomerno i u tankom sloju može se desiti da deo trave počne da truli. Zapamtite, manje je u ovom slučaju zaista više;
 • Može doći do pojave gljivica – veoma je važno da se malč dobro prosuši pre malčiranja, jer se mogu pojaviti gljivice ukoliko ostane vlažan;
 • Privlači puževe i insekte – puževi obožavaju vlažnu sredinu i skrovita mesta u bašti, što je još jedan razlog zašto malč treba biti suv i raspoređen u tankom sloju po travnjaku.

Uz pravilnu tehniku i upotrebu kvalitetne kosačice malčiranjem se može poboljšati kvalitet zemljišta i pospešiti rast zdrave i bujne trave.

Pokušajte da malčirate i javite nam posle koliko vremena ste primetili razliku u kvalitetu vašeg travnjaka!

Pogledajte i ponudu alata koju smo pripremili na našoj Mixal online prodavnici alata i opreme. Istražite kompletan asortiman, te poručite online kvalitetne alate po povoljnim cenama. Baštenski alati i druga oprema mogu biti vaši u samo nekoliko klikova, dok dostavu možete očekivati u najkraćem roku na svojoj adresi!