Kačenje slika na zid – Kako ih pravilno postaviti i šta vam je potrebno od materijala

Kačenje slika na zid – Kako ih pravilno postaviti i šta vam je potrebno od materijala

Dekoracija zidova je jedan od najboljih načina da oplemenite svaku prostoriju u svom domu. Sa odabirom različitih stiova, boja i veličina slika, dobijamo bezbroj kombinacija i načina za uređenje našeg životnog prostora.

Pomoću slika na zidu možemo potpuno personalizovati bilo koju sobu u našem domu, i dati joj poseban duh. Međutim, kačenje slika na zid nije uvek tako jednostavno, i postoji nekoliko faktora koje morate razmotriti. Od materijala i alata koji su vam potrebni, do rasporeda slika i njihovog razmaka.

Kompletan alat za ovaj posao možete nabaviti na Mixal online prodavnici alata i opreme. Pripremili smo odličnu ponudu pouzdanih brendova, prilikom čega smo cene proizvoda kreirali tako da maksimalno odgovaraju kvalitetu i mogućnostima koje nude. Poručite online i sačekajte dostavu na kućnu adresu!

U ovom blogu ćete pročitati šta vam je sve potrebno za kačenje slika, kako okačiti sliku na zid i pravilno ih rasporediti.

Kačenje slika na zid – Kako ih pravilno postaviti i šta vam je potrebno od materijala

Kačenje slika na zid – materijal i alat koji su potrebni

Pre nego što zapravo okačite sliku na zid, potrebni su vam neki materijali i alati koji će vam u tome pomoći. Ovaj posao deluje prosto, ali ako želite vrhunski rezultat ovo su alati koji su vam potrebni:

#1 Za bušenje rupa – čekić, bušilica

Kačenje slika pomoću čekića i eksera je onaj način kačenja slika koji svi poznajemo, ali ovo je dobra solucija samo u nekim opcijama.

Ako je slika koju želite da okačite mala i relativno lagana, ovaj način kačenja slike bi bio dovoljan, a ekser bi mogao da izdrži težinu rama.

Međutim, ako je slika malo veća, ekser sigurno nije dobra solucija, a u tom slučaju će vam biti potrebna bušilica i burgija kako bi ste najlakše probušili zid. Zatim će vam biti potrebni tiplovi i šrafovi koji će zasigurno dugo vremena stajati na mestu. Eto prostog načina kako okačiti sliku na zid!

#2 Za merenje – metar, libela, olovka

Metar će biti potreban kako biste odredili pravu visinu slika. U zavisnosti od njene veličine i oblika, ove brojke mogu varirati. Takođe, metar će biti potreban kako bismo izmerili optimalnu razdaljinu između slika, ukoliko kačite dve ili više njih.

Za kačenje slika na zid će biti potrebna i olovka ili marker kako biste obeležili gde treba izbušiti rupu ili zakucati ekser. Ako kačite velike slike koje imaju više od jedne kukice, dobro će doći i libele jer nikako ne želimo da naše slike stoje nakrivo, a to da primetimo tek nakon što smo naravili rupu u zidu.

Sve ovo naizgled nebitno merenje zapravo ima bitnu ulogu kada želimo da okačimo sliku, jer ne bismo voleli da ona stoji krivo, previše nisko ili previše visoko.

#3 Merdevine

Merdevine će nam biti od velike pomoći ukoliko je plafon visok, ili želimo da kačimo više slika na različite delove zida. Merdevine će takođe omogućiti da rupe budu lepo izbušene ako ih bušite na malo većoj visini, nikako ne želimo da one idu nakrivo, i tako da oštetimo zid.

Svi ovi alati će pomoći ali i omogućiti pravilno kačenje slika na zid, tako da se pobrinite da imate sve što vam je potrebno pre nego što se bacite na ovaj posao.

Pored samih tehnikalija oko kačenja slika na zid, potrebno je i pravilno merenje visine slike, odlučivanje za sliku odgovarajuće veličine za određeni zid, i pravi razmak između slika ukoliko želite više njih da okačite.

U nastavku pročitajte kako okačiti sliku na zid na pravilan način.

Veličina slika – faktor koji morate uzeti u obzir

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave jeste da izaberu sliku koja je previše mala. A ponekad nas i naše odokativno merenje prevari, pa kada sliku donesemo kući i prislonimo je na zid gde želimo da stoji, ona ipak i nije tako velika kao što nam se činilo u prodavnici.

Ako okačite sliku koja je manja nego što bi trebalo, dobiće se utisak praznine. Tako da ako vašu sliku želite da okačite iznad kauča, pobrinite se da je ona bar ⅔ širine kauča.

Ukoliko već imate sliku koju želite da okačite a ne odgovara ovom kriterijumu, onda možete napraviti kolaž od slika, ili dodati još jednu iste veličine. Ovako ćete izbeći da zid izgleda prazno i nedovršeno.

Ukoliko dodajete još slika pored jedne centralne, možete se odlučiti za sličnu paletu boja, tako će ceo zid zgledati harmonično. Sa druge strane, ako imate jednu sliku sa jarkim bojama, dodavanje slika sa belim i neutralnim bojama će pomoči da glavna slika dođe do izražaja.

Kako okačiti sliku na zid na pravoj visini?

Kada je kačenje slika na zid u pitnaju, visina je jedna od najbitnijih stavki. Kako bi izgledala skladno, sliku je najbolje zakačiti tako da njen centar bude otprilike na 150-165 cm od poda. Ovo je prosečna visina očiju, pa će izgledati najprirodnije. Isto važi i ako kačimo nekoliko slika.

Od ovog pravila ćemo odstupiti ako je slika velika, tj. veća od 100 cm. U tom slučaju, centar slike treba da bude na 125-140 cm od poda.

Ako ako želite da okačite sliku na zid iznad nekog komada nameštaja, ili uzglavlja kreveta, najbolje je da slika donji ram bude odmaknut od nameštaja otprilike 20 do 30 cm.

Kačenje slika na zid – Kako ih pravilno postaviti i šta vam je potrebno od materijala

Kačenje slika na zid i njihova razdaljina

Ono što je najbitnije jeste da svaka slika ima dovoljno prostora za disanje. Prazan prostor između slika je bitan kako slike ne bi previše gušile zid.

Kada je u pitanju kačenje slika u vertikalnom ili horizontalnom nizu. bitno je da one budu odvojene između 13 i 15 cm, nikako više ili manje od toga. Ako ih previše odmaknemo neće izgledati kao celina, a ako su previše blizu, slike će gušiti zid.

Takođe je bitno slike budu iste veličine i u istom ramu, kako bi zajedno činile celinu.

Ako je u pitanju kačenje slika na zid u slobodnom stilu, tj. ako su slike različitih veličina. ovde pogotovo treba biti oprezan. Najbitnije je da one čine skladnu celinu i upotpunjuju jedna drugu, a na da izgleda kao da se guše na previše skučenoj površini, ili sa druge strane da budu previše odmaknute i izgledaju nasumično postavljene.

Ideje za kačenje slika na zid u slobodnom stilu najbolje je da potražite na internetu, i tako se inspirišete. Najbitnije je da krajnji rezultat bude dobar – a to je skladno ukrašen zid koji se uklapa uz ostatak enterijera.

Kačenje slika na zid i ne mora da bude tako težak posao ako poslušate naše savete!