Kako popraviti perač pod pritiskom?

Kako popraviti perač pod pritiskom?

Samostalno popravljanje mašina, alata, kućnih aparata i drugih elemenata nije toliko težak zadatak ukoliko imate dovoljno volje i prave savete. Kada se osamostalite i osnujete porodicu, pretprostavljamo da nećete zvati majstora za svaku sitnu popravku koju možete rešiti i sami.

Verujemo da je pranje automobila jedna od aktivnosti koju obavljate samostalno u svojoj garaži ako imate dovoljno prostora i potrebnu opremu. Nije retkost da se dešavaju problemi sa radom opreme za pranje, pa se otuda često javlja pitanje:

 • Kako popraviti perač pod pritiskom?

Iz iskustva možemo reći kako je rešavanje ovih problema najčešće u vezi sa pumpom, ali se tu javljaju i druge vrste nefunkcionalnosti. Takođe, verovatno ne postoji ništa gore nego kada se perač pod pritiskom pokrene i čujete kako njen motor radi, međutim nikako nema pritiska.

Sa željom da vam pokažemo kako se popravka perača pod pritiskom može obaviti brzo i jednostavno, pripremili smo kratak vodič. Predstavićemo najčešće simptome kvarova i kako ih sanirati.

Kako popraviti perač pod pritiskom bez adekvatne opreme?

Odgovor na pitanje kako popraviti perač pod pritiskom započećemo sa navođenjem potrebnog alata i opreme koji su vam neophodni kako bi uopšte i mogli razmišljati o rešavanju ovog problema samostalno.

Proverite da li u svojoj radionici posedujete:

Kako bi dolazilo do što manje popravki i radi dugotrajnijeg funkcionisanja uređaja za pranje pod visokim pritiskom, od vas se zahteva adekvatno održavanje.

Nabavite sve potrebne alate i opremu, smestite ih u odgovarajući kofer, klaser ili torbu za alat i držite sve na jednom mestu, kako biste znali gde je kada vam zatreba.

U našem asortimanu možete nabaviti ceo asortiman proizvoda za popravku mašine za pranje pod pritiskom.

Sada kada smo rešili pitanje opreme, možemo preći na prepoznavanje kvarova, njihovih uzročnika i predloga za rešavanjem.

Problemi sa pritiskom za vodu i kako ih rešiti?

Najveći broj problema koji se javljaju u direktnoj su vezi sa pritiskom za vodu, a mi smo odlučili da vam prikažemo one najčešće. Nećemo se zadržati na njihovom nabrajanju, već ćemo vam prikazati koji su uzročnici i kako možete sanirati kvarove.

Slab vodeni pritisak ili ga uopšte nema

Kada primetite da nema dovoljno vodenog pritiska, najčešći uzroci problema jesu:

 • nedovljna količina vode potrebna za adekvatan pritisak – rešenje problema je u obezbeđivanju punog pritiska vode iz slavine i korišćenju dovoljno dugačkog creva;
 • blokiran je ulazni filter za vodu – pomerite baštensko crevo i očistite ostatke prljavštine;
 • nepostojanje ili neispravnost mlaznice – proverite njenu ispravnost.

Ukoliko sa druge strane pritiska nema uopšte, postoji šansa da je došlo do većih problema, a uzročnike možemo pronači u:

 • oštećenost ventila – podesite vijak za otpuštanje, te onda proverite funkcionalnost oštećenih opruga ako ih ima;
 • oštećenost ulaznih ventila ili razvodnika pumpe – rešenje je u rastavljanju pumpe i zameni/čišćenju komponenti ulaznog razvodnika.

Pulsirajući, nagli i brzoopadajući pritisak

Pulsirajući ili nagli pritisak za vodu često su zbunjujući i teško je protumačiti uzročnik ovog kvara. Mi smo rešili da olakašavmo i prikažemo. Počnimo od pulsirajućeg pritiska, koji se manifestuje kroz visok i nizak intenzitet na smenu u veoma kratkim rokovima:

 • ulazni ventili ili razvodnik pumpe (ovde se javčja problem) –  kao i malo pre, rešenje je rastaviti pumpu i očistiti je (po potrebi zameniti);
 • neispravnost pumpe – jedino rešenje jeste zamena pumpe;
 • usisavanja vazduha od strane pumpe – isključiti mašinu, ali ne i dotok vode, te nakon toga osloboditi pritisak putem prekidača pištolja;
 • začepljenost mlaznice ili filtera za dovod vode – obavezno koristite iglu za čišćenje mlaznica, svežu vodu za ispiranje i sirće za čišćenje masnih naslaga.

Ukoliko je u pitanju nagli pritisak, verovatno je da imate problema sa loše kalibrisanim ventilom. Rešenje ovog problema je u mehaničkom prilagođavanju pritiska.

Kada vam se dešava brzo opadanje pritiska, rešenja su:

 • čišćenje mlaznice kada je blokirana;
 • uklanjanje ventila i čišćenje.

Takođe, obratite pažnu na to koju mlaznicu korisite zarad boljeg i efikasnijeg  čišćenja površine. 

Kao što smo do sada uvideli, za sada odgovori na pitanje kako popraviti perač pod pritiskom nisu preterano komplikovani, ali će vam naravno biti potreban odgovarajući ručni alat za sanaciju štete.

Ovaj i drugi alat visokog kvaliteta možete pronaći u našoj Mixal online prodavnici ili na adresi Gandijeva 3, na Novom Beogradu. Obogatite svoju profesionalnu ili kućnu radionicu na jednom mestu brzo, lako i efikasno!

set alata za perac pod pritiskom

Kako popraviti perač pod pritiskom kada voda curi?

Kada se desi da voda prosto curi, ne treba paničiti već se fokusirati na manifestiacije, uzročnike i rešenja problema na koje smo ukazali.

Curenje vode iz pupme

Ukoliko dođe do curenja vode iz pumpe, najčešći uzročnici su:

 • slomljene, napukle ili istrošene zaptivke – zamena uz garanciju;
 • labavi zavrtnji na sklopu pumpe – zategnite zavrtnje radi osiguranja kućišta pumpe;
 • aktiviran termalni ventil – budite strpljivi i sačekajte 5 minuta pre upotrebe.

Curenje vode iz priključka ili raspršivača creva

Loša povezanost elemenata baštenskog creva i njegovih delova može uzrokovati curenje vode. Pokušajte da pričvrstite sve ključne tačke, ali ako ništa ne uspeva jedino rešenje jeste zamena.

Problemi sa pokretanjem mašine

Pranje automobila zahteva da sve radi u najboljem redu, kao i da pumpa može isporučiti vodu pod određenim pritiskom. 

Problemi sa pokretanjem mašine su takođe učestali i kreću se od jednostavnijih čija rešenja su očigledna, pa sve do onih složenijih za koje će vam biti potrebno možda malo više iskustva i truda.

Motor neće da se pokrene

Najčešći problemi i rešenja za nefunkcionalnost uređaja:

 • prigušivač je loše pozicioniran – ručno ga pomerite na odgovarajuću poziciju;
 • uvećavanje pritiska – rešenje je u pritiskanju okidača radi oslobađanja pritiska;
 • žica svećice nije povezana i potrebno je prikačiti;
 • neispravnu svećicu je potrebno zameniti novom.

Motor ne sprovodi dovoljno energije ili staje sa radom bez komande

Popravka perača pod pritiskom ponekada podrazumeva veoma jednostavne korake za rešavanje, pa tako proverite da li ima dovoljno goriva i dopunite rezervoar. Isto važi i kada je filter za vazduh prljav, a čišćenjem ili zamenom se postiže veća efikasnsot.

Proverite broj obrtaja pod kojim je podešena mašina i prilagodite ga za potrebe veće funkcionalnosti i efikasnijeg rada. 

Problemi sa curenjem ulja i vode

U slučaju da primetite curenje ulja iz motora, uzročnik problema su najverovatnije istrošene zaptivke. Proverite da li su pod garancjiom i obavezno ih zamenite.

Ako vam se desi da voda nađe nekako u ulju, to ćete primetiti veoma jednostavno, zato što će smesa ove tečnosti postati svetlija. Najčešći uzročnik curenja vode u ulje jeste istrošenost ili kvar na klipovima gde prolazi voda.

Problemi koji se javljaju kod eleketričnih perača za automobile

Ukoliko električni aparat neće da se pokrene, uzročnike problema možemo pronaći u:

 • neispravnoj električnoj utičnici – provera glavnog osigurača i utikača;
 • neispravnost motora;

Veoma često se dešava i da motor prosto prestane sa radom tokom upotrebe zbog slabog napona. Proverite količinu napona koja je predviđena za specifičan model koji koristite.

Kako popraviti perač pod pritiskom u drugim slučajevima?

Izvan navedenih slučajeva, popravka perača pod pritiskom je potrebna i u drugim slučajevima. U nastavku smo prikazali nekoliko najučestaljih manifestacija problema i njihova rešenja:

 • nepravilan bajpas zbog čega dolazi do fluktuacije pritiska – rešenja za ovaj problem su zamena i pravilna instalacija, adekvatno postavljanje ventila na kućištu pumpe, zamena istrošenih zaptivki i ponovno instaliranje ventila;
 • prekomerna buka – obavite čišćenje i proverite stanje ulja i dopunite ga – ovo ćete morati da uradite ukoliko je blokiran dovod vode, nema dovoljno ulja u motoru ili u pumpi;
 • curenje ulja iz pumpe – proverite i zategnite olabavljeni zavrtanj;

Verovatno ste primetili kako je mnogo uzročnika koji mogu pokrenuti probleme za rad alata koji radi pod visokim pritiskom i ispušta vodu kako bi očistio prljave površine.

Potrudli smo se da predložimo što više rešenja za sanaciju, od kojih su neka jednostavna, dok vam je za druge potrebno više alata i poznavanje rada sa njima.

Nadamo se da vam je tekst bio dovoljno koristan i da ste saznali nove informacije sa kojima ranije niste bili upoznati. Pranje automobila nije komplikovan posao, ali se podrzaumeva da mašina i njena pumpa za pranje pod visokim pritiskom rade najefikasnije moguće.

Potrudite se da vaša radionica bude što opremljenija, kao i da samostalno rešavate što više popravki u domaćinstvu!

Lista za poređenje: 0

Uporedi proizvode