Drvene police

Kako napraviti police od drveta, kartona ili metala – saveti i trikovi

Police su deo nameštaja koji značajno olakšava skladištenje stvari i čini da enterijer doma bude lepši i topliji. Iako je česta praksa kupovina polica u salonima nameštaja, potrebno je da znate da ih potpuno jednostavno možete izraditi i sami, te tako uštedeti.

Otuda se postavlja pitanje:

  • Kako napraviti police samostalno?

Puno je načina kako da ih napravite, a sve zavisi od stepena vaše kreativnosti i posvećenosti. Kada ideja konačno počne da se pretvara u realizaciju, nabavite i alat kojim će posao biti obavljen.

U našoj Mixal online prodavnici alata i opreme možete pronaći širok asortiman proizvoda, koji će učiniti da posao izrade polica bude brz i jednostavan.

Odlučili smo da se i sami detaljnije pozabavimo ovom temom i damo nekoliko saveta po pitanju toga kako napraviti police od raznih materijala i oblika koje najčešće srećemo u svakodnevnom životu.

Ugaone police – kako napraviti ugaone police za zid ili kupatilo?

Police od drveta su najčešći izbor kada su u pitanju ugaone police, s obzirom na praktičnost obrade materijala. Iskusni “uradi sam” majstori se u najvećem broju slučajeva odlučuju za ivericu, MDF ili šperploču.

Kada nabavite ove materijale, proverite da li u svom setu imate i sve ručne alate i drugu opremu koja će vam biti od pomoći.

Izrada police od drveta zahteva upotrebu sledećih alata:

Alati i oprema iz naše Mixal ponude dolaze od pouzdanih brendova, a samo neki od onih koje možete pronaći kada je u pitanju gorepomenuti alat jesu: Bosch, Bahco, Black&Decker.

Istražite i druge brendove iz Mixal asortimana i proverite šta smo sve pripremili za vas.

Dva su osnovna načina kako možete obaviti pričvršćivanje drvenih polica:

  • prvi se odnosi na pričvršćivanje na uzdužnu bazu;
  • drugi se odnosi na pričvršćivanje u žljebove poprečnih baza.

Prva metoda je jednostavnija, jer kod nje ne postoji potreba za bušenjem drvenih ploča i zidova.

Drvene police za cveće ugaonog oblika se koriste za smeštanje i mnogih drugih dekorativnih elemenata, tako da ćete njihovom izradom i ugradnjom uneti novi dašak svežine u prostoriju.

Police od paleta – kako napraviti police od paleta?

Police od paleta su veoma čest izbor za uređenje enterijera na veoma moderan način, tako da ovaj komad nameštaja doprinesi rustičnom, vintage ili farmhouse stilu dekora.

Police od paleta se mogu izraditi u dve varijante:

  • zidne police;
  • samostojeće police.

Zidne police su idealne kao detalj u enterijeru koji će svima skrenuti pažnju na ono što se na njima nalazi, bilo da su to fotografije ili neki drugi elementi.

Odgovor na pitanje kako napraviti zidne police, ali i samostojeće jeste veoma jednostavan.

Ovaj tip polica se veoma jednostavno pričvršćuje na zid, dok će vam pored alata za rezanje drveta, nakon procesa sečenja biti potrebni čekići i šrafovska roba za izradu stabilne konstrukcije. Dovoljno je spojiti drvene letve i povezati ih na željeni način u pravcu i prema unapred ucrtanim dimenzijama.

Koriste se za odlaganje stvari u bilo kojoj prostoriji. Samostojeće su još praktičnije za prilagođavanje, jer nije potrebno baviti se njihovim kačenjem na zid.

Metalne police u skladištu

Kako napraviti policu od kartona?

Kartonske kutije nam u najvećem broju slučajeva služe za odlagavnje viška stvari, selidbe i tome slično, ali zašto od njih ne biste napravili dekorativan i praktičan element u enterijeru kao što su police.

Dovoljno je da isečete kartonske kutije na željene dimenzije, kao i da ih spojite lepkom onako kako ste zamislili. Sama konstrukcija neće biti previše čvrsta, ali je sasvim dobro rešenje za odlaganje obuće, dečijih igračaka i drugih nelomljivih materijala.

Od materijala i alata nabavite:

Kako napraviti police od metala?

Police od metala su idelano rešenje za ostave, garaže i druge prostorije gde želite da sve što odlažete bude na sigurnom i ispod sebe ima stabilnu konstrukciju. Metalne police nemaju značajnu dekorativnu ulogu, ali su veoma pouzdane.

Teže su za montiranje i obradu od drvenih i kartonskih, ali su zato znatno postojanije, otpornije na promene temperature i požare.

Prilikom izrade konstrukcije koja će činiti metalne police, jedan od procesa tokom obrade i spajanja nosećih elemenata, podloge, točkića i ostalog jeste zavarivanje.

Proces izrade polica od metala podrazumeva i upotrebu alata za zavarivanje i opreme za varenje iz bogatog Mixal asortimana.

Tokom izrade čelične konstrukcije vodite računa o tome da li želite da police od metala budu mobilne. Ukoliko je odgovor da, nabavite i točkiće koji će biti postavljeni na dno konstrukcije i omogućiti vam da je pomerate skladno potrebama u vašoj radionici.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno ideja i odgovora na pitanje kako napraviti police. Puno je mogućnosti, dok je na vama da nabavite potreban alat i materijale, te prionete na posao. Budite temeljni i pažljivi tokom izrade, pa možete očekivati i najbolje rezultate!