Kako napraviti boks i kućicu za psa – uradi sam saveti za kućicu vašeg ljubimca

Kako napraviti boks i kućicu za psa – uradi sam saveti za kućicu vašeg ljubimca

Ukoliko želite da svom psu obezbedite udobnost i sigurnost, neophodno je napraviti mu kvalitetnu kućicu i boks gde će bezbiržno provoditi vreme odmarajući se i zabavljati.

Neophodno je da ovaj prostor gde će vaš ljubimac provoditi veliki deo dana bude bezbedan, stabilan i pouzdan.

Sa tim u vezi, često se javlja pitanje:

 • Kako napraviti kućicu za psa i boks?

Postoji nekoliko opcija koje se javljaju kao rešenja za postavljeno pitanje, pri čemu možete koristiti različite materijale i pratiti osnovne korake za izradu.

Ako i sami želite da saznate kako napraviti kućicu za psa i boks u samo nekoliko koraka, na pravom ste mestu, jer se u nastavku teksta upravo bavimo ovom temom.

Kućice za pse – uradi sam ideje i kako napraviti kućicu za pse od različitih materijala?

Kućice za pse se mogu izraditi od nekoliko različitih materijala, od kojih svaki ima svoje prednosti i mane. Iako se najčešće preporučuju prirodni materijali pogodni po očuvanje zdravlja pasa, prilikom izrade se koriste i veštački materijali koji svoje pogodnosti iskazuju kroz izgradnju.

Bez obzira za koji se materijal odlučite, biće vam neophodan kvalitetan i pouzdan alat koji možete pronaći u našoj Mixal online prodavnici alata i opreme. Poručite online u samo nekoliko koraka ili nas posetite u Gandijevoj 3 na Novom Beogradu. 

Ukoliko je vašem ljubimcu potrebna adekvatna kućica za pse, uradi sam opcija je puno, pa je tako ovo idealan tekst za sve one koji obožavaju majstorske poslove kod kuće i u dvorištu.

Evo i nekoliko primera kako napraviti kućicu za psa od različitih materijala. Ovde se nalaze primeri uradi sam kućice za pse koje možeš veoma jednostavno primeniti u praksi.

#1 Uradi sam – kućice za pse od panela

Kućica za pse od panela zahteva upotrebu sledećeg materijala:

Kako napraviti kućicu za psa od ovih alata i materijala?

Panel je potrebno iseći u obliku kvadrata i taj deo će biti pod. Istim procesom sečenja prema unapred utvrđenim dimenzijama isecite panele za ostatak zidova kućice. 

Sledeći korak je fikascija L profila na uglove kvadrata i to pomoću pop nitni na prethodno obeleženim tačkama gde će biti rupice.

Brusilice u celom procesu izrade kućice za pse od panela svoju ulogu pronalaze i pri sledećem koraku, koji se odnosi na sečenje obeleženog dela panela za dobijanje vrata.

Pre finalnog postavljanja krovnog panela postavite L profile na unutrašnje zidove i nakon toga krov pričvrstite šrafovima. Silikon će vam biti najbolji saradnik u slučaju da kod panela ostane lufta prilikom pričvršćivanja.

Kako napraviti boks i kućicu za psa – uradi sam saveti za kućicu vašeg ljubimca

#2 Kako napraviti kućicu od kartona za psa?

Evo koji će vam materijal biti potreban da napravite privremenu kućicu kada vas iznenade loši vremenski uslovi:

 • kartonska kutija;
 • 2 table stiropora debljine 2 cm i 1 tabla debljine 1 cm;
 • 1 metar građevinske folije od 4 m;
 • selotejp;
 • skalpel.

Odgovor na pitanje kako napraviti kućicu od kartona za psa je veoma jednostavan. Isecite kartonsku kutiju na mestu gde će biti ulaz za psa.

Nakon toga isecite stiropor koji će biti obloga za unutrašnju stranu poda kućice i to prema potrebnim dimenzijama. Stiropor je potrebno oblepiti i sa svih spoljnih strana radi održavanja toplote, a pričvršćivanje za kartonsku kutiju se najlakše obavlja selotejpom.

Dobili  ste veoma praktićno i idealno privremeno rešenje!

#3 Kućica za pse od bureta

Kućica za pse od bureta je takođe veoma praktično rešenje, koje vam neće oduzeti puno vremena. Dovoljno je da nabavite nekoliko plastificiranih ploča i prerežete ih skalpelom prema potrebnim dužinama.

 • Kako napraviti kućicu za psa od plastificiranih ploča?

Jedna ploča će služiti kao podloga, dok je od druge dve potrebno napraviti prednju i zadnju stranu. Najveća plastificirana ploča se savija i služi kao krov. Spajanje površina se obavlja plastičnim vezicama, dok se ivice oblažu silikonom za sprečavanje ulaska vode.

Ovo su idealne kućice za male pse kojima ne treba puno prostora, a svakako dobijaju sigurno i udobno mesto za život. 

#4 Kako napraviti kućicu za psa od paleta?

Palete od drveta su sjajan i veoma povoljan materijal kada je u pitanju izrada kućice za pse.

Ovde je potrebno malo više iskustva i majstorskog znanja, ali će rezultat biti dugoročan i kvalitetan. 

Osnovni materijal podrazumeva upotrebu preciznih stega, čvrstih čekića i klešta, dok će vam pored toga biti potrebna pouzdana šlajferica, kao i efikasan model kružne testere.

Površina koja služi kao oplemenjivač materijala jeste medijapan, dok je lepak za drvo osnovni vezivni sastojak. Kako napraviti kućicu za psa u nekoliko koraka od paleta? 

Nakon što pripremite potreban materijal i alate, pratite seledeće korake i dobićete jednostavan odgovor na pitanje kako napraviti kućicu za pse od paleta:

 • Prva faza – priprema drvenih paleta podrazumeva uklanjanje viška materijala i raskovavanje dasaka. Drvene daske je takođe potrebno izrezati da budu određenih veličina, pa se zatim vrši i brušenje površine materijala.
 • Druga faza – nakon što ste pripremili paletu za pod, pažljivo izračunajte, isecite i postavite bočne zidove. Na njih nalepite medijapan ploče koje su materijal odličan za odbijanje vlage i kao izolator. Ugradnja bočnih paleta obavlja se dugačkim šrafovima i električnim zavrtačima pričvršćivanjem za stubove podešene na postolje konstrukcije.
 • Treća faza – odaberite stranu na kojoj će biti vrata i napravite prostor za njih ubodnom testerom. Istom ovom ili kružnom testerom isecite daske paleta za ugradnju krovne konstrukcije, koju možete dodatno očvrsnuti uz krovne nosače. Pomoću brusnog papira obavite uklanjanje viška materijala i dodatno ulepšajte površine.
 • Četvrta faza – bojenje uz pomoć laka se može i ne mora obaviti, a sve zavisi od stanja u kome se drvene palete nalaze.

Kako napraviti boks za psa?

Kako napraviti boks za psa je pitanje koje se često postavlja kod svih onih koji poseduju ljubimce u svom dvorištu i žele da za njih naprave poseban prostor.

Unutar boksa za pse se u najvećem broju slučajeva nalazi i kućica, pa tako ova dva elementa čine savršenu celinu za bezbedan i udoban boravak vaših ljubimaca.

Boks ima dvostruku ulogu pružanja komfora i sigurnosti vašem psu tokom čitave godine.

Boks za pse – kako napraviti boks za psa dovoljne veličine?

Boks za psa ima za zadatak da vašem ljubimcu pruži dovoljno prostora za sve dnevne potrebe na privremeni period tokom dana.

Veličina boksa za pse treba da bude skladna njegovim potrebama, pa je prema tome potrebno unapred odrediti visinu, dužinu i širinu prostora

Dodatno možete napraviti i nadstrešnicu koja će ga štititi od padavina, tako da istovremeno pokriva najveći deo boksa.

Najbolja lokacija boksa za pse

Veličina boksa za pse jeste veoma važna za udoban boravak, ali obratite pažnju i na lokaciju, a preporuka je smestiti ga izolovano u jedan kutak dvorišta. Najbolje ako ima mesta između dva manja objekta, ograda ili predmeta druge namene.

Ukoliko boks nema krov, najbolje bi bilo pozicionirati ga u hladovinu, ali ne ispod drveta kako mu ne bi svašta upadalo.

Idealno je da boks ima pod ili da je makar uzdignut od zemlje. Ako to nije slučaj, trudite se da ga udaljite od mesta gde se sakuplja odlivna voda.  

Kako napraviti boks i kućicu za psa – uradi sam saveti za kućicu vašeg ljubimca

Kako napraviti boks za pse sa savršenom podlogom?

Podloga je veoma bitan element boksa za pse i predstavlja osnovu za izradu dalje konstrukcije. Potrebno je da pod ne propušta vodu i tako vašem ljubimcu obezbedi udoban i siguran boravak.

Podne obloge za pseći boks se najčešće izrađuju od:

 • betona ili šljunka;
 • drveta;
 • čelika.

Beton je veoma dobar kao sigurna i čvrsta podloga koja se jednostavno održava, a može se dodatno ojačati postavljanjem donjeg sloja cementa ili šljunka. Ukoliko se ne postavi dodatno ojačanje, kod betona može doći do odvajanja.

Šljunak se takođe javlja kao alternativa betonu, ukoliko želite da uštedite.

Kao još bolji i izdržljiviji materijali od ojačanog betona javljaju se drvo i čelik. Ne dozvolite da vas nešto teži način montiranja kod njih odbije.  

Trajni ili montažni boksovi za pse?

Bilo da vas interesuje kako napraviti boks za psa od drveta, čelika, hroma, gvožđa, to verovatno znači da želite napraviti dugotrajan boks za psa. U ovom slučaju se izvode pravi građevinski radovi i koriste kvalitetniji materijali.

Montažni boksovi za pse su sa druge strane prenosivog karaktera i namenejni kratkotrajnom boravku vašeg ljubimca. Osnovne prednosti su im što omogućavaju jednostavan transport, praktični su i lako se čiste.

Želite da svom ljubimcu obezbedite udoban smeštaj za dugi niz godina? Trajni boksovi sa dovoljno prostora za kretnju i smeštanje kućice su pravo rešenje za vas.

Nadamo se da će vam uz naše savete izrada boksova biti brža i lakša. Ukoliko vam je pored toga potrebna kvalitetna kućica za pse, uradi sam opcije koje smo prikazali vam mogu pomoći da samostalno obavite izradu.

U našem asortimanu priozvoda pronađite sve potrebne alate i opremu, te se tako pripremite za izradu savršenog doma za vašeg psa. Srećno!

Lista za poređenje: 0

Uporedi proizvode