Hemija za bazen

Hemija za bazen – koje hemikalije za bazen su vam potrebne za održavanje?

Bazeni nam pomažu da tokom leta sebi napravimo pravu malu oazu mira i da uživamo u letnjim zadovoljstvima rashlađivanja čak i kada nismo na moru.

Svi smo kao mali sanjali da ćemo kada krenemo da zarađujemo, u svom dvorištu napraviti sebi bazen i brčkati se na plus 40. Međutim, jednom kada sebi obezbedite mogućnosti za ovo slatko uživanje, shvatate kako to nije samo uživanje, već i ogromna obaveza.

Šta tu može da bude obavezujuće, verovatno se pitate?

Naš odgovor je nabavka opreme i sredstava kao što je hemija za bazen i upoznavanje sa njenim načinom upotrebe

Sigurno je da osim uživanja u prijatnoj vodi želite da ona svakodnevno bude čista, kako oko vas ne bi plutalo milijarde nepoželjnih mikroorganizama.

Za početak, želimo da vam preporučimo da pročitate naš blog tekst na temu održavanja bazena, upoznate se sa procedurom i saznate i koji su uređaji potrebni tokom ovog procesa, kako bi voda u bazenu bila besprekorno čista.

U nastavku saznajte i koje hemikalije za bazen i sredstva za održavanje bazena je potrebno nabaviti kako bi tokom cele sezone kupanja bio čist.

Hemija za bazen koja se mora naći u svakom domaćinstvu

Hemikalije za bazen neophodno je nabaviti na samom početku sezone kupanja, kada se redovno koristi. Bilo da imate montažni bazen za dvorište, čiju odličnu ponudu možete pogledati u našem asortimanu ili veći betonski, redovno održavanje i čišćenje se mora biti prioritet

Od zapremine bazena zavisi koja količina sredstava će se koristiti i u kojim vremenskim intervalima.

Pumpe za bazene i filteri za bazene koje je Mixal obezbedio za vas, biće vam takođe verni i pouzdani saradnici uz sredstva za čišćenje.

Kvalitet vode možete proveriti pomoću Dpd/testera ili ortotolindksog testera, pa će vam rezultati ukazati koja hemija za bazen vam je neophodna.

A evo i koji preparati za bazene se najčešće koriste. 

#1 Šok hlor tretman uz T hlorni granulat kao dezinficijens

Šok hlor tretman se obavlja kada se bazeni prvi put tokom sezone pune vodom, te je tada potrebno detaljno je pročistiti. U ovome će vam pomoći odgovarajuća količina i tretman uz T granulat i to u meri od 100 do 150 g/10m3 vode.

Šok tretman hlorom je najbolje obaviti uveče kada nema kupača, dok je količinu hlora nakon toga potrebno održavati na optimalnim vrednostima između 7,2 – 7,6 PH – ovo ćete postići tako što svakodnevno dodajete 10-20 g T granulata na 10 m3 vode.

#2 PH minus i PH plus sredstva za održavanje vode u bazenu

Kao što smo napomenuli u prethodnom poglavlju, PH vrednost vode mora biti na optimalnom nivou kako bi se uništavali mikroorganizmi. Međutim, određene vremenske prilike i drugi uslovi mogu utiacti na ubrzan porast ili smanjivanje PH vrednosti unutar bazena, kada je hemija za bazen neophodna.

Tada je potrebno koristiti sredstva PH plus ili PH minus za bazene, sa kojima će se hlor održavati na optimalnom nivou. Kada su obilne padavine, PH vrednost vode se povećava i može biti neugodna za plivače, pa je potrebno dodati preparat PH minus za bazen.

Suprotno, kada su natprosečno visoke temperature, PH vrednost se smanjuje u vodi zbog isparenja, te je tada potrebno dodati PH plus preparate.  

#3 Sredstva za čišćenje bazena od algi – algicid i algex

Algicid kao sredstvo za ćišćenja bazena od algi sprečava cvetanje ovih organizama i pozelenjivanje vode. Uprkos korišćenju dezinficijensa i filtera, mikroskopske biljke kao alge se mogu razvijati kada je neoptimalna količina hlora – za samo 12 sati voda će biti preplavljena ovim zelenim organizmima.

Kako bi se to sprečilo, održavajte nivo 1-3 mg/l (ppm) za hlor ili 2-4(ppm) za brom. Ukoliko se to nije dogodilo i alge su preplavile vodu, najbolje je da se nabavi hemija za bazen algicid ili algex, preparati za održavanje bazena koji će delovati protiv algi čak i kada hlor ne postoji u bazenu.

#4 Flokulacija – proces koji podrazumeva bistrenje vode uz flokulant

Razne organske i antiorganske čestice mogu se pronaći u vodi i dati joj zamućen izgled. Pored toga, dešava se da upadaju i razna strana tela poput lišća, peska ili insekata, koji ovome takođe doprinose.

Onda kada je voda mutna, dok je PH vrednost optimalna uz korišćenje drugih dezinfekcionih sredstava, najbolje rešenje za bistrenje vode jeste flokulant. Bistrenje vode ili fluktuacija jeste vezivanje sitnih čestica i njihovo uklanjanje usisivačima bazena.

Samo hemija za bazen kao što je flokulant može potpuno uništiti alge, uprkos korišćenju i drugih sredstava. 

#5 Maxi combi tablete – hemija za bazen koja ima višestruku ulogu 

Maxi combi tablete za bazene predstavljaju sredstvo za održavanje bazena koje ima višestruku ulogu i pomaže da voda za kupanje bude čista tokom cele sezone.

Ove tablete koje su sporo rastvorljive imaju ulogu da:

  • dezinfikuju bazene za plivače;
  • odstrane fizičke nečistoće;
  • odstrane alge.

Svakodnevno održavanje bazena je uz ove tablete veoma praktičn, jer se koristi kao dezinfikator i koagulant. Nakon postavljanja tablete, uključite pumpu za bazen koja će pokrenuti vodu i omogućiti rastvaranje tableta. Potrebno je da se na svakih 7 do 10 dana podesi jedna tableta na 10 m3 vode.  

Nadamo se da ste uvideli koliko je hemija za bazen važna za redovno održavanje. Pre svega mislite na svoje zdravlje i eventualne posledice kupanja u prljavoj vodi, pre nego što sebi omogućite rashlađivanje. U tekstu smo naveli hemikalije za bazen koje su često u upotrebi, ali vi prilagodite odabir sredstva za održavanje bazena prema vašim potrebama.

Za kompletno uživanje na bazenu i njegovu maksimalnu funkcionalnost, pogledajte opremu za bazene i rekreaciju na vodi koju smo pripremili! 

Lista za poređenje: 0

Uporedi proizvode