featured-lancane-motorne-testere-700x400

3 različita tipa lančane motorne testere – Koji je vaš?

    Vreme je za kupovinu lančane motorne testere i imate nedoumicu oko toga koju da odaberete?
    Probaćemo da vam damo sve važne informacije koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom odabira i kupovine.

    Različiti zadaci i radovi zahtevaju odgovarajuće lančane motorne testere. Radite li u parkovima i stambenim područjima, u šumi, ili oko kuće u vlastitom vrtu, s pravim alatima postići ćete najbolje rezultate. I što je najvažnije, sve će vam ići jednostavno i lako „od ruke“ !

    Najvažnija stavka kod odabira odgovarajućeg uređaja, a na koju morate da obratite pažnju je pogon uređaja.
    Zatim sledi i pitanje: koji pogon najbolje odgovara vašim potrebama?
    Akumulatorski, benzinski ili električni pogon?

    U ovom blogu predstavićemo vam prednosti i koristi različitih vrsta pogona motornih testera. Upoznaćemo vas sa time na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira odgovarajuće testere za vaše radove i potrebe.

    Pre nego što počnemo priču o vrstama testera, moramo da prozborimo par reči o nečemu veoma važnom.
    Reč je o bezbednosti u radu.
    Kod svakog posla, bezbednost bi trebalo da bude na prvom mestu. Lančane motorne testere su korisne, ali i veoma kompleksne i opasne alatke. Apsolutno svako ko koristi motornu testeru trebalo bi da zna osnove bezbednog rukovanja njome.

    Osnovna pravila rukovanja lančanom motornom testerom su sledeća:
    • Telo mora uvek da bude stabilno, odnosno da obe noge imaju čvrst oslonac i stabilno tlo.
    • Položaj tela bi trebalo da bude uspravan, zbog rasterećenja kičme.
    • Testeru treba držati što bliže telu, što manje nositi na rukama i naslanjati na telo ili stablo.
    • Testeru ne treba podizati i raditi s njom iznad visine ramena.
    • Prednja ručka uvek mora da bude obuhvaćena palcem sa jedne i ostalim prstima sa druge strane, tako da testera ne može da pobegne iz hvata.
    • Nijedan deo tela ne sme da bude ispred prednje ručke.
    • Pravac sečenja ne sme da bude u pravcu u kojem se nalazi glava.
    • Motornu testeru ne bi trebalo držati zategnuto.
    • Prilikom paljenja, motorna testera mora biti stabilna na tlu, ili se stabilizovati obuhvatanjem nogama

    Benzinske lančane motorne testere

    Za maksimalnu snagu koju trebate!

    Bilo da vam je potrebna laka i kompaktna testera za jednostavne zadatke u bašti ili voćnjaku, jači model za pripremu ogrevnog drveta ili profesionalni uređaj za obaranje šume, kvalitetna benzinska motorna testera učiniće svaki posao daleko lakšim. Kratko rečeno: Kod benzinskih motornih testera možete da se oslonite na njihove visoke performanse.

    Benzinske motorne testere mogu da se podele u tri odvojene kategorije:
    • Hobi motorne testere – za male i povremene domaće poslove
    • Poluprofesionalne motorne testere – za teži rad oko kuće
    • Profesionalne motorne testere – za teške radove, čestu primenu, sečenje velikih stabala
    Kada je benzinska lančana motorna testera neophodna?
    1. Može da se koristi nezavisno od vremenskih prilika. Bez obzira da li je napolju kiša ili pada sneg, s benzinskom motornom testerom možete da radite na otvorenom prostoru.
    2. Zahtevate od testere maksimalnu snagu. Uređaji sa benzinskim motorom izvrsni su za najzahtevnije zadatke testerisanja. Možete da birate između kompaktnih modela, pa sve do pogonskih modela s maksimalnom snagom.
    3. Apsolutna sloboda kretanja prilikom rada. Ne trebate dovod struje, imate apsolutnu slobodu u radu.
    4. Punom brzinom napred. Zahvaljujući karbidnim lancima, benzinske motorne testere bez problema prodiru kroz tvrdo i prljavo drvo. Osim toga, Rapid Duo lanac ostaje i do deset puta duže oštar od uobičajenih lanaca testere, čak i pri ekstremnim uslovima rada.
    5. Snažan rez celom dužinom. Zavisno od primene i vaših potreba možete da radite s lancima i vođicama različitih dužina. Na taj način vaša motorna testera najbolje je opremljena i za velike izazove, pa čak i za rad na trupcima velikih prečnika.

    Akumulatorske lančane motorne testere

    Idealni pomagači za pripremu drva za ogrev i za negu stabala u bašti!

    Želite da radite u vreme koje vama odgovara, a da ne pravite veliku buku i ne ometate komšije? Onda su akumulatorske motorne testere idealan izbor za sve radove oko kuće i u bašti. One su jednostavne i fleksibilne za korišćenje s puno komfornih karakteristika. Zahvaljujući specijalnim akumulatorskim baterijama s vrlo malim vremenom punjenja, ovi kompaktni pomagači vrlo brzo su spremni za sledeći zadatak.

    Šta sve govori u prilog izboru akumulatorske lančane motorne testere?
    1. Rad bez zagađenja vazduha. Pri radu s akumulatorskom motornom testerom nema emisije štetnih gasova koji mogu naškoditi korisniku i okolini. Zbog toga se one preporučuju za rad i u zatvorenim prostorima.
    2. Jednostavan i lagan rad. Zahvaljujući maloj težini akumulatorske baterije, možete da računate na lagani rad. Čak i duži radni intervali postaju mnogo ugodniji.
    3. Baterija je snaga uređaja. Za efikasan rad odlučujuća karakteristika jedne motorne testere je njena snaga. Kod akumulatorskih testera to vam garantuju snažne litijum-jonske baterije (Li-ion). Zahvaljujući dobro zamišljenom sistemu za punjenje baterija, uređaji su vrlo brzo nakon pražnjenja spremni za ponovno korišćenje.
    4. Nije vam potreban štitnik za sluh. Rad s akumulatorskom motornom testerom je toliko tih da ne morate da nosite slušalice. One se zato preporučuju za rad u područjima osetljivim na buku, kao što su stambena područja, u blizini bolnica, škola, vrtića i institucija. Jednom rečju – svuda! Ne morate više da nervirate svoju okolinu obavljanjem radova vikendom, u vreme odmora i predaha.
    5. Precizan rezni učinak. Meko ponašanje prilikom testerisanja i nizak nivo vibracija garantuju veoma dobar komfor pri radu.
    6. Jednostavno zatezanje lanca. Konačno možete da odahnete kada je reč o montaži i demontaži lanca, i to bez bilo kakvih dodatnih alata.

    Električne lančane motorne testere

    Snaga i učinak samo jednim pritiskom na dugme!

    Priključite ih na dovod struje, pokrenite pritiskom na dugme na uređaju i možete da počnete !
    Rad s električnom motornom testerom je vrlo jednostavan. Povremeni radovi na vašem imanju kao što je priprema drva za ogrev mogu se vrlo brzo obaviti s ovim malim modelima testera koji su jednostavni za rukovanje.

    Iako nisu toliko moćni kao benzinski modeli, modeli sa kablom mogu više da vam posluže za sečenje većih i tvrđih stabala od akumulatorskih testera. Idealne su za sečenje grana i stabala manjeg prečnika. One su primer kako profesionalni uređaji za testerisanje ne moraju uvek da budu glomazni i bučni. Zahvaljujući vrhunskoj elektronici, motorne testere na električni pogon su primer kombinacije niskog nivoa buke i pune snage.

    Zašto je baš električna lančana motorna testera pravi alat za vas?
    1. Paljenje samo jednim pritiskom na dugme. Jednostavnije ne može! S električnom motornom testerom možete da radite svuda gde postoji dovod struje – i u samo par poteza vaša testera je spremna za rad. Nema napornih pokušaja paljenja. Sve je uradi jednostavno, samo jednim pritiskom na dugme za paljenje uređaja.
    2. Bez tragova benzina. Ovde nema stalnog punjenja i provere nivoa rezervoara za gorivo potrebnog za pokretanje uređaja. Jedino što ne sme da se zaboravi je podmazivanje vođice i lanca. Danas je to veoma lak zadatak jer novi modeli omogućavaju automatsko podmazivanje.
    3. Rad bez izduvnih gasova. Rad s električnim motornim testerama je bez emisije štetnih gasova. Iz tog razloga su ovi modeli veoma prikladni za rad u zatvorenim prostorima.
    4. Snažan uređaj. Svojom snagom električna testera će odraditi sve zadatke čisto i efikasno. Ovo je snaga koja se može uporediti sa snagom benzinskih motornih testera. Još jedan glas ide Za: motorne testere s električnim pogonom imaju niži nivo buke i time je rad puno prijatniji.
    5. Kočnica lanca za potpuno siguran rad. Svi modeli električnih motornih testera opremljeni su kočnicom lanca. Lanac testere se na zaustavlja samo kod velikog udara ili aktivnog pokretanja kočnice, već i prilikom puštanja zadnje ručice. U deliću sekunde zaustavlja se kretanje lanca i time se dodatno štiti korisnik.
    6. Dodatni komfor. Mekana ručka za dobar prihvat i ergonomski rad. Sada je rad s testerom sasvim jednostavan i lagan.

    Odluka o tome koju ćete motornu testeru da kupite zavisi od raznih faktora – za koju namenu, koliko često ćete je upotrebljavati, imate li iskustva sa motornim testerama…Naravno tu je i nezaobilazno pitanje budžeta, tj koliko novca ste spremni da potrošite za odgovarajući uređaj.

    Konačna odluka je samo na vama, a mi smo tu ako vam je potreban neki savet ili preporuka.
    Za koju lančanu testeru ste se vi odlučili?

    Poseti prodavnicu