Motorne testere: kako izabrati pravu? 3

Imate svoju radionicu prepunu alata, mašina i različitih materijala potrebnih za uređivanje dvorišta ili bašte? Pripadate grupi profesionalnih majstora koji imaju svoju građevinsku firmu, a samim tim i kompletan alat i pribor? Međutim, da li ste sigurni da imate baš sve što ti je potrebno za uređivanje dvorišta ili izvođenje potrebnih radova?

Jesen nam polako stiže, a samim tim i obaveze uređivanja bašte ili voćnjaka, pripreme ogrevnog drveta ili obaranja ogromnih stabala. Motorne testere su odličan alat koji je prosto neophodan bilo da Vam je potrebna testera za uređivanje bašte ili za profesionalno obavljanje poslova. Međutim, morate da znate kako da izaberete motornu testeru u skladu sa Vašim potrebama jer nije svaka motorna testera namenjena za sve vrste poslova.

Šta je potrebno da znate prilikom izbora motorne testere

Prilikom kupovine motorne testere potrebno je da obratite pažnju na sledeće faktore koji su bitni kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor.

Namena motorne testere

Pre nego što počnete da tražite koja je testera najbolje rešenje za Vaše potrebe, neophodno je da odlučite koja je njena namena, odnosno za koje poslove planirate da je koristite. Svakako da nije svejedno da li ćete koristiti testeru za baštenske poslove ili planirate da je koristite za seču masivnih stabala.

Odgovarajući motor i snaga

Najgore što možete da uradite jeste da mislite što je veća testera to je bolje. To je pogrešno. Pre svega, veličina ovog alata se meri na osnovu snage motora koja je izražena u KS. S toga, najbolje je izabrati motornu testeru snage do 3KS ukoliko Vam je potrebna za povremene baštenske poslove. Ukoliko planirani radovi podrazumevaju zahtevnije poslove poput obaranja stabala u šumi, onda je preporuka da izaberete testeru snage preko 3KS.

Dužina vodilice

Još jedna stavka za koju mnogi smatraju da je izuzetno bitna prilikom odabira odgovarajućeg modela motorne testere jeste dužina vodilice. Baš kao što je pogrešno misliti da je bolje imati što veću testeru, tako je pogrešno misliti da je duža vodilica uvek bolje rešenje. Pogrešan izbor vodilice može da dovede da testera ne radi na željeni način i da njen rad bude pogrešno iskorišćen.

Koja je optimalna dužina vodilice?

Ukoliko tražite motornu testeru za obavljanje lakših poslova u dvorištu onda je dovoljno da izaberete vodilicu koja ima dužinu između 35cm i 38cm. Vodilice dužine 45cm najčešće su korišćene za različite vrste radova pa i radove u šumi. Ukoliko ste profesionalni majstor, najbolje rešenje je da u skladu sa prirodom posla izaberete idealnu dužinu vodilice koja može da ide čak do 70cm.

Izbor proizvođača

Izbor proizvođača možda nije presudan, ali svakako da je bitan. Danas postoje brojni brendovi koji se bave proizvodnjom motornih testera. Neki od najpoznatijih su Stihl i Bosch. Međutim, kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta, postoje i pristupačniji proizvođači koji imaju odlične testere, a neki od njih su upravo Villager i Hyundai koje možete da pronađete na našem sajtu po izuzetno povoljnim cenama.

3 komentara

  1. Vilager su najbolje testere! Koristim vec 2 godine VGS500 i topla preporuka!

  2. Poštovani, da li imate rezervne delove i da li kod vas mogu izvršiti servis motorne testere?

    Slaviša Jagodina
    1. Poštovani,

      Rezervne delove imamo u ponudi, za sve dalje informacije možete nas kontaktirati na broj telefona 011/2289-103.

Comments are closed.